Valencia incorpora a coordinadores de Igualdad en los centros educativos

Redacción Tribuna
Redacción Tribuna
La revista de información que te cuenta lo que otros no creen importante
- Advertisement -

En el segundo ciclo de Infantil (3-4-5 años) y Primaria, en las escuelas se incorporara la figura  del coordinador de Igualdad y Convivencia, que formará parte de la Comisión de Coordinación Pedagógica del centro.
Esta figura contará con dos horas de dedicación semanal y actuará  en el marco del Plan de Atención a la Diversidad e Inclusión Educativa.


La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicat les instruccions d’inici del curs 2016-2017 de les diferents etapes educatives. Les instruccions inclouen un seguit de millores emmarcades en tres línies d’actuació: mesures destinades a garantir l’èxit escolar, actuacions destinades a garantir la igualtat i la convivència als centres i, en tercer lloc, instruccions relatives a la gestió administrativa, acadèmica i de funcionament general dels centres.
Novetats en segon cicle d’Infantil (3-4-5 anys) i Primària
En les escoles, la incorporació del coordinador d’Igualtat i Convivència, tindrà una rellevància afegida, ja que formarà part de la Comissió de Coordinació Pedagògica del centre. Aquesta figura comptarà amb dues hores de dedicació setmanal i estarà reforçada per un conjunt d’actuacions específiques en aquest àmbit que s’articularan al voltant del Pla d’Atenció a la Diversitat i Inclusió Educativa (PADIE). Així mateix, es fomentarà l’ús del llenguatge inclusiu de gènere.
També s’incorpora la figura del coordinador del programa XarxaLlibres, nomenat pel director o directora o la persona titular del centre educatiu per a supervisar el desenvolupament i amb una assignació de dues hores lectives setmanals.
Pel que fa als plans per a l’èxit escolar s’introdueix el Pla d’Actuació per a la Millora (PAM), que té com a objectiu potenciar el desenvolupament personal, intel·lectual, social i emocional de l’alumnat, així com proporcionar atenció educativa per a compensar desigualtats en l’educació, des d’una perspectiva inclusiva.
A més, les instruccions introdueixen una major autonomia per part dels centres a l’hora de definir el període d’adaptació de l’alumnat de segon cicle d’Educació Infantil 3 anys que s’incorpora al centre. L’organització de l’entrada d’aquestos alumnes al CEIP es realitzarà en grups menuts i sempre abans del 23 de setembre.
Una altra de les novetats és que els tutors de 1r i 2n de Primària hauran de ser funcionaris amb destinació definitiva per ser una etapa fonamental en el desenvolupament de projectes educatius del centre, que avancen de forma progressiva en la resta d’etapes. Aquesta mesura és un element per consolidar els equips docents de cada centre educatiu i donar estabilitat i continuïtat als projectes que es generen en el propi centre.
D’altra banda, les instruccions estableixen un model unificat d’autorització per a activitats extraescolars.
Novetats en Secundària
Pel que fa a Secundària també es produeix la incorporació dels coordinadors d’Igualtat i Convivència i del programa XarxaLlibres amb la seua assignació horària corresponent, dues hores lectives setmanals. També es fomentarà l’ús del llenguatge inclusiu de gènere de manera transversal.
Pel que fa a les mesures per a garantir l’èxit escolar hi ha també, igual com en Primària, el Pla d’Actuació per a la Millora (PAM) amb les especificitats pròpies d’aquest nivell, així com el Programa de Reforç per a 4t d’ESO. Aquest programa està dissenyat per a facilitar l’obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria amb el qual es garanteix la continuïtat de millora de l’aprenentatge i del rendiment escolar del PMAR de 3r de l’ESO, un programa marcat per la mateixa LOMQUE que no preveu la continuïtat en el reforç en 4t.
Una altra novetat és la Programa Aula Compartida (PAC) que té com a finalitat optimitzar el desenvolupament personal, intel·lectual, social i emocional de l’alumnat que presenta dificultats d’adaptació en l’entorn escolar i educatiu, conductes disruptives, risc d’exclusió social, tendència a l’abandó i a l’absentisme escolar, o escasses expectatives d’obtindre el títol de Graduat en ESO de manera ordinària. El programa establirà un entorn alternatiu de cooperació entre un o més centres docents i altres entitats, públiques o privades.
Les instruccions també especifiquen el calendari de les proves extraordinàries. En els centres públics es realitzaran el 28 de juny de 2017 i a partir del 19 de juny de 2017 en tots els ensenyaments previs als procediments d’accés a la universitat, açò és, el segon curs de Batxillerat, o el tercer bloc de Batxillerat quan es tracte de la modalitat de Batxillerat nocturn A.
A més, a les instruccions es puntualitza que en el curs 2016-2017 l’avaluació final d’etapa marcada per la LOMQE no tindrà efectes acadèmics en Secundària.
També es manté la possibilitat que els alumnes que hagen cursat quart LOE i que tinguen un màxim de 5 matèries pendents i hagen complit 18 anys en l’any en què finalitza la seua permanència en ESO puguen presentar-se a la prova extraordinària per a l’obtenció del títol d’ESO al curs 16-17 organitzades pels centres.
Finalment, les instruccions en aquest nivell avancen els continguts principals de l’Ordre d’Avaluació de Secundària i Batxillerat que serà publicada pròximament i detallen algunes qüestions referides a la Integració de matèries en àmbits i a les Exempcions i convalidacions.
Novetats a Batxillerat
Les principals novetats respecte a Batxillerat tenen a veure amb l’avanç que incorporen les instruccions de l’Ordre d’Avaluació de Secundària i Batxillerat. Així, a les instruccions s’inclou la mateixa redacció que tindrà l’ordre i que ordena qüestions relatives a la promoció; alumnat que opte per repetir 2n curs de Batxillerat complet; continuïtat entre matèries; matrícula en segon amb assignatures pendents i canvis de modalitat.
 

- Publicidad -

Comentarios

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Síguenos en redes

Últimos artículos

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad