Dones Juristes llança el vlog ‘No Afluixis La Llengua’ de llenguatge no sexista per la població jove

Redacción Tribuna
Redacción Tribuna
La revista de información que te cuenta lo que otros no creen importante
- Advertisement -

 
L’Associació Dones Juristes presentarà el proper 2 de Març el vídeo blog de llenguatge no sexista per l’ adolescència  ‘No Afluixis La Llengua ‘ en un acte a la Bonnemaison,  que tindrà com a ponents a Bel Olid, escriptora, traductora, i professora de llengua a la Universitat Autònoma de Barcelona  , i a Irene Yúfera, lingüista del grup de recerca EDAP (Estudis del Discurs Acadèmic i Professional) de la Universitat de Barcelona, (per assistir-hi es poden adquirir les entrades, per eventbrite).
Les desigualtats de gènere i les violències masclistes en la població jove són més que evidents. De fet, les dades publicades la última setmana pel Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat  indiquen  que una de cada tres dones joves ha patit violències masclistes. També els Mossos d’Esquadra van fer un comunicat el mes novembre últim, que parlava d’un increment d’un 11% en denúncies per violència masclista de dones menors d’edat.
Aquestes dades tant preocupants són només una part  visible, la punta de l’iceberg del masclisme que impregna la societat i que reprodueix la població adolescent.
Publicitat i llenguatge sexista que cosifiquen les dones, que perpetuen estereotips de gènere i fomenten actituds violentes, lletres de cançons que relaten les dones com un cos per satisfer el desig dels homes, mitjans de comunicació que culpabilitzen les víctimes d’assetjament sexual i  diccionaris on la paraula dona s’equipara amb el sexe dèbil.
Dones Juristes entén que el llenguatge és una construcció social que reflecteix la nostra manera de entendre, veure i  analitzar la realitat que ens envolta. El llenguatge evidencia el classisme, el racisme i el  sexisme existents a la societat, però la llengua en sí no és sexista, el que és sexista és la  ideologia que es desprèn del llenguatge.
El llenguatge no és immutable, és una eina flexible, susceptible de canvis, que s’adapta a l’evolució de la societat i a les necessitats comunicatives  i, que per tant, també  pot servir com a eina d’evolució. Si canviem la nostra manera de dir les coses, també canviem la  nostra manera de veure-les i els significats que atribuïm a les paraules.
Amb el vídeo blog NO AFLUIXIS LA LLENGUA volem aportar eines metodològiques i continguts per identificar el  llenguatge sexista i facilitar un espai de coneixement, informació i reflexió  a la població jove, en particular, per alertar-les dels riscos de la utilització d’un llenguatge sexista i excloent i dotar-los de recursos, eines i pràctiques lingüístiques no sexistes i inclusives, que els ajudin a integrar la igualtat i l’equitat com a valors imprescindibles per assolir una societat  igualitària i sense discriminacions.
El vídeo blog te vuit capítols, el primer es presentarà el 2 de març a La Bonemaison, i a Youtube s’emetran cada 15 dies a partir del 7 de març  i parlaran, entre d’altres, manspreading, la música,  la publicitat sexista, els genèrics, la comunicació no verbal i els mitjans de comunicació.
Per transmetre tota l’actualitat del vlog No Afluixis La Llengua, s’ha creat una web, els comptes de twitter, facebook e instagram amb @aflalellengua i també és possible subscriure’s al canal de youtube on s’emetran els vuit capítols.
 

- Publicidad -

Comentarios

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Síguenos en redes

Últimos artículos

Morir de éxito

La indefensión de las niñas

La mujer de mediana edad no vende

Verdades ocultas

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad